Navigare articole in "IT"

JoliOS

May 8, 2012

    Tot asteptand ChromeOS versiunea instalabila pe PC, am continuat sa caut cel mai potrivit sistem de operare (am ales cu grija cuvantul Potrivit, am evitat “cel mai bun” sau “ideal” deoarece asa ceva nu exista) pentru o utilizare Office care sa porneasca rapid si sa nu consume resurse.     In munca noastra de teren e esential sa poti fi online in cateva secunde, iar Windows-ul de pe laptop nu mai e demult suficient de rapid. Asa ca am facut o lista de conditii pentru un sistem de operare “mobil”
1. sa porneasca rapid (Chrome-ul m-a incantat cu cele 10 secunde ale sale)
2. sa nu consume resurse
3. sa functioneze si cu modele mai vechi de laptop-uri
4. sa ofere suport pentru device-uri mobile de conectare la net (3G/GPRS/Wireless etc)
5. sa ofere suport VPN
6. sa ofere pachetele de office/internet browsing
7. sa fie accesibil la pret
Din start Windows-ul pierde mult teren la punctele 1 si 2. Windows 7 e suficient de rapid, dar din pacate dupa o utilizare indelungata, oricat de bine ar fi ingrijit, performantele sale se inrautatesc. La fel Mac-ul pierde mult teren la (7) si nici nu functioneaza cu arhitecturi PC (cel putin nu “out of the box”). Ramane, deci Linux.
    Dupa muulte instalari de linux in VirtualBox si configurari, am descoperit JoliOS. Este un sistem de operare foarte asemenator ChromeOS in sensul ca toata interfata grafica este, de fapt, o pagina HTML5 incarcata in Chromium. La baza are un Ubuntu, cu toate avantajele oferite de aceasta distributie (inclusiv acces la repository-urile sale).
    In plus, JoliOS isi salveaza toate setarile pe un cont in JoliCloud, ceea ce inseamna ca reinstalarea sistemului de operare nu presupune si reinstalari si reconfigurari, acestea sunt descarcate automat din contul din cloud. Eu personal sunt un mare fan cloud, folosesc frecvent Google Docs/Drive si Amazon CloudDrive si acest lucru nu putea decat sa ma incante.

    JoliOS, acum la versiunea 1.2, se poate instala in 2 moduri: pe partitie separata, ca orice sistem de operare, sau direct din Windows, creeandu-si un fisier care va fi folosit de sistemul de operare ca si hard-disk. Instalarea dureaza aproximativ 5 minute iar sistemul de operare porneste in 15-20 secunde.
    Desi desktop-ul e o pagina web, baietii de la Joli au folosit foarte bine facilitatile offline a arhitecturii HTML5, astfel incat sistemul functioneaza si fara acces la net. In momentul in care accesul este restaurat, el isi sincronizeaza setarile in cloud.

    Surpriza cu adevarat placuta a venit in momentul in care am incercat sa ma conectez la internet folosind un stick de access de la un provider 3G. Acesta a fost recunoscut imediat si in cateva secunde am avut acces la net, FARA SA INSTALEZ NIMIC. La fel s-a intamplat si cu cartelele de acces internet de la providerii de telefonie mobila.

    Long story short, incet incet Joli OS a devenit singul sistem de operare de pe laptop. E usor, rapid si are cam tot ce-mi trebuie. Pentru setari avansate, gen VPN, este nevoie de cunostinte ceva mai aprofundate de linux, dar restul aplicatiilor merg “out of the box”.

Chrome OS

Nov 28, 2011

  Cu totii cunoastem familia de produse Google, incepand de la motorul de cautare pana la sistemele de operare pentru smartophone-uri sau tehnologiile cloud. Ce imi place cel mai mult la Google este atitudinea lor vizionara si curajul de a investi in domenii interesante, poate prea avangardiste pentru multi dintre utilizatorii actuali ai internetului.
  Unul din acestea este Chromium OS. Este un sistem de operare cu un kernel de linux (pana aici nicio surpriza), care insa are doar browserul Chrome instalat. Si aici vine chestia interesanta. Cei de la Google au observat ca in majoritatea timpului folosim calculatorul pentru navigare pe net, fie ca ne verificam mail-ul, fie ca urmarim ce au mai facut prietenii pe facebook, fie ca citim stirile sau ne uitam la poze, ba chiar cu toate serviciile cloud oferite acum, putem pastra si edita documentele, prezentarile si notele noastre pe net. Deci, teoretic, am putea folosi pe laptopurile noastre un singur program: browserul de net. Avantajele sunt clare, sistemul porneste in 20 secunde si e fooarte rapid. Dezavantaje: eu cred ca cel mai mare dezavantaj este faptul ca nu suntem noi obisnuiti cu el. Google a mers mai departe si ofera noul Chromium doar preinstalat pe laptopuri Samsung sau Asus (asa zisele Chromebook-uri), zic eu o miscare foarte indrazneata.
  Din pacate, ca de obicei, noi europenii nu suntem favorizati, si probabil vom vedea in magazine chromebook-ul doar la primavara. Mai avem insa o sansa. Pana sa se hotarasca cei de la Google sa lanseze chromebook-urile pe la noi, sau macar sa ofere varianta instalabila a sistemului de operare, noi avem noroc cu build-urile Hexxeh, un pusti de 17 ani care a lansat o versiune proprie de Chromium, pornind de la sursele disponibile pe site-ul google. In plus varianta lui Hexxeh are suport de Java si Flash. Sau, pentru cei mai norocosi cu laptop-uri Dell, exista si o varianta compilata de 2 entuziasti Linux angajati ai cunoscutei companii . Pe scurt, ideea incepe sa prinda din ce in ce mai mult. Deja ultimul release Hexxeh suporta mult mai multe configuratii hardware si din cate am vazut e destul de stabil.
  Bun, acum cateva cuvinte despre sistemul in sine. Am descarcat si copiat pe USB imaginea de la Hexxeh si am setat laptopul sa booteze de pe usb. In 20 secunde si dupa un wizard scurt cu care am configurat si wireless-ul, a aparut fereastra de login. Am folosit contul de gmail (functioneaza si conturile de google apps) si a pornit Chrome-ul. Navigarea in google mail/calendar/docs e destul de rapida si suportul flash pare a fi stabil. Ce e mai interesant este ca se pot instala aplicatii Chrome folosind Chrome Web Store. Destul de repede am instalat aplicatii gen youtube, facebook si google docs (care de fapt sunt doar linkuri catre site-urile respective) dar si aplicatii mai interesante, cum ar fi ssh jcterm cu care ma pot conecta prin protocolul ssh. De asemenea prin sincronizarea datelor cu contul de gmail, setarile sunt salvate pe serverele google si sunt disponibile in orice browser chrome unde am activata sincronizarea. Asta mi se pare excelent.
  Am scris prea mult poate despre Chrome OS, dar mie mi se pare o chestie interesanta. Eu personal cred ca o sa prinda, mai ales pe segmentul de office si agenti de teren. Si mi se pare oarecum o evolutie normala a sistemelor de operare. Evident ca n-o sa poata fi folosit pe partea de dezvoltare software, CAD sau jocuri, dar eu il folosesc cu placere cand trebuie doar sa-mi verific mail-ul si nu am rabdare 2-3 minute sa porneasca windows-ul sau linux-ul.

Chrome OS

Categorii Noutati